Szeged

Szeged

ELTE Szegedi Márton Áron Kollégium és Szakkollégium

Szeretettel köszöntjük az  ELTE Szegedi Márton Áron Kollégium és Szakkollégium honlapján!


Szegeden jelenleg több száz határon túli magyar hallgató tanul, ebből közel 200-an részesülnek miniszteri ösztöndíjban.

A vidéki egyetemi centrumokhoz hasonlóan Szegeden is komoly problémát jelent a kollégiumi ellátottság, s ez eddig különösen a határon túli hallgatókat sújtotta. A 2001. szeptember 11-én számukra megnyíló Márton Áron Szakkollégium ezen a helyzeten kívánt javítani azzal, hogy mintegy 160 határon túli hallgató számára nyújt magas színvonalú elhelyezést. A külhoni magyar hallgatók kollégiumának Szegeden történelmi hagyományai vannak, hiszen a két világháború között is működött egy – a Kolozsvári egyetem átköltöztetése után létesített a szegedi egyetemen tanuló – erdélyieknek fenntartott kollégium, s a Szegedi Tudományegyetemnek ma is komoly kötödései vannak a határon túli régiókkal.

Épület:

A kollégium épülete a 60-as és a 70-es években két részletben épült. 2001-ben lett teljesen felújítva, így nyerte el a végső, mai formáját. Szakkollégiumunk a határon túli hallgatók felé komplex szolgáltatásokat nyújt, amelyhez kézenfekvő volt egy önálló kollégiumi épület létesítése. A bútorzat minden igényt kielégít.

Az 51 db egyenként három és négy ágyas szobákban nagyon jó minőségű és strapabíró bútorok lettek elhelyezve. A kollégium épületében 3 tanulószoba található, amely különösen vizsgaidőszakban, telt házzal üzemel. Itt kerülnek megrendezésre a szakkollégiumi órák is.
Nem csak a bútorokat vásároltuk meg, hanem olyan háztartási eszközöket, illetve szórakoztató elektronikát, ami a hallgatók komfort érzetét emeli. A távolabbi vidékekről származó hallgatóink nagyon ritkán utaznak haza, ezért feltétlenül szükséges volt korszerű konyhák berendezése, ahol igény szerint főzni, illetve sütni tudnak. A kulturált szabadidő eltöltéséhez lehetőséget nyújt a számítógépterem, a társalgó és a TV-szoba. Azok a hallgatók, akik nem csak az elméjüket, hanem a testüket is kívánják edzeni, azok ezt bátran megtehetik konditermünkben.

Hallgatók:

Kollégiumunkban a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatán tanuló, határon túli magyar nemzetiségű hallgatók nyernek elhelyezést. Ritka kivételnek számít egy-egy MÖB ösztöndíjas nem magyar hallgató. A teljes képzésre érkező diákok mellett rendszeresen jönnek részképzéses hallgatók is, akik néhány hetet, hónapot, esetleg egy szemesztert hallgatnak át anyaintézményükből az SZTE-re.
Legtöbb hallgatónk a Vajdaságból érkezik. A karok közül pedig a TTIK a legnépszerűbb.

Szakkollégiumi képzések:

A szállás biztosításán túl az intézményben a szakkollégiumi képzés keretében olyan kurrens ismeretek, készségek elsajátítására van mód térítésmentesen, mint az EU tanulmányok, Közép-Európa és Magyarország történelmének, földrajzának megismerése valamint a foglalkozunk a kortárs magyar irodalommal, kutatásmódszertannal, szervezünk stressz és konfliktuskezelő előadást és tréninget, végzős hallgatók esetében meghirdetjük a karriertervezés előadást is. Minden félévben lehetősége van hallgatóinknak idegen nyelvet tanulni. Népszerű az angol, német, olasz és a szerb nyelv is.

Iroda:

Az itt tanuláshoz nélkülözhetetlen információkat nyújtó hallgatói iroda is működik az épületben, amely naprakészen tájékoztat és segít az ösztöndíjazás, tartózkodási engedély, egészségbiztosítás ügyintézésében, valamint az itt tanuló diákok szülőföldre történő visszatérése érdekében határon túli szakmai gyakorlatokról, állásajánlatokról és a diplomahonosításról közvetít információkat. Irodánk korábban az egyetem Hallgatói Szolgáltató Irodájában működött, de 2001 végére (rövid pár hónapos kétlaki élet után) átköltözött kollégiumunkba. Az SZTE HSZI-val kapcsolatunk azóta is jó, új hallgatók (részképzés, kutatók stb.) érkezése esetén folyamatosan kommunikálunk, és együtt segítjük a hallgatók gördülékeny ügymenetét és beilleszkedését az Egyetemi „rendszerbe". A kollégiumi könyvtár a helyhiány miatt jelenleg az irodában található. Az itt lévő polcokon elférnek a kiadványok és könnyen hozzájuk férnek a diákok, mivel a kölcsönzés ideje megegyezik az iroda nyitva tartásával. A könyvtár állománya szépen gyarapszik főként a Budapestről, illetve az SZTE könyvtárától kapott könyvekkel.

2017.07.17.