Pécs

Pécs

ELTE Pécsi Márton Áron Kollégium és Szakkollégium

2017.07.17.
ELTE Pécsi Márton Áron Kollégium és Szakkollégium
Szeretettel köszöntjük az ELTE Pécsi Márton Áron Kollégium és Szakkollégium honlapján

Az ELTE Márton Áron Kollégium és Szakkollégiumok alapvető célja:

1. A Magyar Felsőoktatásban résztvevő határon túli hallgatók szakmai szempontból eredményes magyarországi tartózkodásuk biztosítása. Minél kevesebb zökkenővel járó beilleszkedés megteremtése. (szállás, képzés, információközvetítés, ösztöndíjazás), alapvető cél, hogy a tanulmányaik alatt sem veszítsék el kapcsolatukat a szülőfölddel

2. Minél több hallgató szülőföldre történő visszatérésének elősegítése, elsősorban szakmai segítségnyújtás a szakkollégiumi képzés által, szülőföldi munkerőpiacon helyzeti előnyt biztosító kurrens ismeretek átadása.

A MÁSZ programja számára egyértelműen irányadó az intézmény névadójának, Márton Áron gyulafehérvári püspöknek az 1940-es évek elején tanúsított magatartása, amikor a püspök a román fennhatóság alatt álló Dél Erdélyben - minden hívó szó ellenére - a helyben maradást választotta, hiszen nem akarta "nyáját pásztor nélkül hagyni".


A kollégium

2001 őszén a vidéki városok közül a három legnagyobb határon túli hallgatói centrumban (Szeged, Debrecen, Pécs) önálló kollégiumi épületben létesültek vidéki Márton Áron Szakkollégiumok: szeptemberben Szegeden 150 fővel, októberben Pécsett 100 fővel és novemberben Debrecenben 104 fővel.

A három egyetemi város vidéken nemcsak a legnagyobb tömegben fogad határon túli hallgatókat, hanem ezen egyetemek komoly határon túli kötődésekkel, kapcsolatokkal is rendelkeznek. Pécsett évek óta megoldatlan volt a határon túli hallgatók kollégiumi elhelyezése és fogadása.

A külön kollégiumi épületet az indokolta, hogy a határon túlról érkezett diákok speciális hallgató réteget képeznek, sajátos problémákkal, ezek segítségére nyújt komplex szolgáltatásokat a MÁSZ (szállás, adminisztációs segítség, szakkollégiumi képzés), amely így komoly terheket vesz le az egyetemi adminisztráció válláról. A kollégiumban zajlik az állami finanszírozott hallgatókkal kapcsolatos összes adminisztráció. Így minden, számukra fontos, információhoz, nyomtatványhoz, igazoláshoz egyszerűen és gyorsan jutnak hozzá a hallgatók. Minden alapvető dokumentum, mely az idegenrendészeti eljárásokhoz szükséges gyorsan és személyreszabottan érkezik meg a hallgatókhoz. Ugyanakkor az ügyes bajos dolgaikat is a lehető leggyorsabban igyekszik megoldani a kollégium.

A pécsi MÁSZ épülete a Rácvárosi úton található, 1982-ben épült. Akkor még munkásszállóként adták át, de a későbbiek folyamán volt átlépző központ, majd hadikórház, később pedig panzió. Az épületbe először 2000 őszén költöztek be a határontúli hallgatók, akkor még ideiglenes jelleggel, mint a bérelt férőhelyre. Az épület felújítása 2001 júliusában kezdődött el és 2001 október 4-én már beköltöztek a hallgatók. Mintegy 79 millió forintba került a beruházás, melynek során Pécsen a legkorszerűbb egyetemi kollégium jött létre. Összesen 100 fő elhelyezésére van lehetőség. A felújítás során az épület egésze új bútorokkal került berendezésre. Három ágyas, mosdóval, zuhanyzóval, hűtővel felszerelt szobákba kerülnek elhelyezésre a hallgatók. Minden szoba rendelkezik fővonalas telefonnal, valamint internet csatlakozási lehetőséggel. A szobák többségéhez erkély is tartozik. Két tanuló, egy társalgó, két konyha egy számítógép terem, áll a rendelkezésre a diákoknak. Mindenki számára szabadon használhatóak a kollégium eszközei: mosógép, porszívó, vasaló. A szórakozásra is van lehetőség. Házimozival, projektorral videóval, valamint HI-FI toronnyal rendelkezik az épület, melyet mindenki szabadon tud használni. Sportolási lehetőség is van, hiszen a kollégium rendelkezik egy bitumenes kézilabda pályával, melyet éjszaka is lehet használni, valamint konditerem is található az épület alagsorában. Azoknak a hallgatóknak pedig, akik szeretnek kerékpározni, fedett kerékpártároló áll a rendelkezésükre.

A hallgatók

A 100 beköltöző hallgató több mit kétharmada Vajdaságból, és Horvátországból érkezik, de szépszámmal érkeznek Kárpátaljáról és Felvidékről és Erdélyből is. A hallgatók túlnyomó többsége a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi illetve Természettudományi karán folytat tanulmányokat, de többen tanulnak az Orvosi Karon, az Egészségügyi Főiskolán is.

A szakkollégiumi képzés

Az épületben megvalósuló ingyenes szakkollégiumi képzés az egyetemi tanulmányokat kiegészítő, valamint a munkerőpiacon ma már nélkülözhetetlen készségek és képességek, kurrens ismeretek elsajátítását segíti:

  • Alapozó tanulmányok (nyelvi képzés, különböző szinteken, helyesírás)

  • Felzárkóztató tanulmányok (Kárpát-medencei ismeretek, Közép-Európai történelmi és politikai ismeretek, Magyarország történelme, földrajza, művelődéstörténete)

  • Kiegészítő tanulmányok (karriertervezés, művészeti ismeretek)

A pécsi MÁSZ kurzusai színesítik a PTE képzési kínálatát: a többségében egyetemi tanárok által tartott órákat az egyetem 2001-től felvette a tanrendjébe is, elismerve kreditpontokként az itt végzett tanulmányokat, s ennek köszönhetően a kisebbségi téma iránt érdeklődő magyarországi hallgatók is beiratkozhatnak a kurzusokra.
Az oktatás mellet azonban kulturális lehetőségeket is nyújt a kollégium. Évente vannak szépművészeti és kulturális kiállítások, előadások, melyek kapcsolódnak a hely szellemiségéhez