Debrecen

Debrecen

ELTE Debreceni Márton Áron Kollégium és Szakkollégium

Szeretettel köszöntjük honlapunkon!

2018.01.11.
ELTE Debreceni Márton Áron Kollégium és Szakkollégium

ELÉRHETŐSÉG:

cím: 4027 Debrecen, Egyetem sugárút 13.

Telefon: +36-52-536-722 vagy +36-52-512-700 és 77666 mellékszám

Email: masz.debrecen@kancellaria.elte.hu

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Debrecen egyetemi és kollégiumi város. Az ország, sőt a világ különböző részeiből érkeznek ide hallgatók, akik néhány évig otthonra találnak. Otthonra találhatnak a határon túlról érkezett magyarok is. A szakkollégium 2000 februárja óta 1,5 évig már ún. "láthatatlan kollégiumként" működött az egyetemen szakkollégiumi képzés szervezésével, hallgatói irodával. A kitűzött célok elérése érdekében 2001 novemberében önálló kollégiumi épületet kaptunk 105 férőhellyel. A szakkollégium ösztöndíjak adományozásával és szakkollégiumi képzéssel segíti a határon túli magyar és más nemzetiségű fiatalok magyarországi tanulmányait.

A Márton Áron Szakkollégium Debrecenben is a Kárpát-medence magyarságáért dolgozik. Ha kollégiumi helyet nem is tudunk adni minden igénylőnek, felvilágosítással, tanácsokkal szeretettel várunk minden határon túlról érkező hallgatót!

A kollégium frekventált helyen található.  A város főterétől és a Debreceni Egyetemtől is kb. 15 perc gyaloglásra, a Klinikáktól és a Gyógyfürdőtől is alig 20 percre található. Tömegközlekedéssel a fontosabb köz- és egészségügyi intézmények 5 perc alatt megközelíthetők.

Az épülettől alig 100 méter távolságra van a 10/10A/10Y; 13; 23/23Y jelzésű autóbusz, kb. 300 méterre az 1-es és 2-es villamos megállóhelye. Bővebb információk a debreceni tömegközlekedésről: http://www.dkv.hu/index.php

A Debreceni Virágkarnevál útvonala az épület előtt halad: http://www.debreceniviragkarneval.hu/

A kollégium 42 db szobával - 21 db kétágyas és 21 db háromágyas – 105 fő számára biztosít szálláslehetőséget július – augusztus hónapokban.  Szeptembertől – júliusig 4 db 2 ágyas vendégszoba várja kedves vendégeinket. A szobák tiszták, tágasak, igényesen kialakítottak.

A kollégiumi épület:

A szakkollégium az egykori „HÁÉV” munkásszálló épületének utcafronti részén az „A” épületben került kialakításra. A felújítás a Debreceni Egyetem beruházásában történt, a lakhatási támogatás maradvány terhére. Teljes felújítás történt a víz- és elektromos hálózatban, a burkolásban. Kicserélték az ablakokat, felújították az ajtókat, leszigetelték a tetőt. A bútorzat - leszámítva néhány felújított szekrényt - teljesen új. Az egyetem a bentlakáshoz szükséges kollégiumi felszerelést is biztosította. Az épület vagyonkezelői jogait a Debreceni Egyetem gyakorolja, az üzemeltetés az ELTE feladata. 
Az első emeleten található a kollégiumi iroda is, amely regisztrálja az ösztöndíjas (debreceni és miskolci, nyíregyházi, sárospataki) hallgatók adatait, folyamatosan tájékoztat a határon túli hallgatókat érintő információkról, szülőföldi állásajánlatokat és szakmai gyakorlatokat közvetít, és közösségi, szórakoztató programokat szervez számukra. Segít a vízum és tartózkodási ügyek, valamint az adószámmal kapcsolatos ügymenet lebonyolításában.
2005 nyarán Egyetemi beruházás keretében nagy sávszélességű Internet eléréssel bővült a hallgatói szobák felszereltsége.

 

Hallgatóink:

A hallgatók többsége Kárpátaljáról, kisebb arányban a Felvidékről és Erdélyből érkezik, és néhányan Vajdaságot is képviselik. A felvidéki és erdélyi hallgatókat országuk Európai Unióhoz történt csatlakozása után is igyekszünk - a rendelkezésre álló szabad férőhelyek függvényében - elhelyezni. A hallgatók nagyobb százaléka a DE Tudományegyetemi és Informatikai Karán, a Bölcsészettudományi Karon és egyre növekvő számban az Általános Orvosi Karon folytatja tanulmányait. Az egyéb karokra járók száma is fokozatosan emelkedik.

Szakkollégiumi képzés:

Tantermeinkben megvalósuló ingyenes szakkollégiumi képzés az egyetemi tanulmányokat kiegészítő, nyelvi, valamint a munkaerőpiacon ma már nélkülözhetetlen készségek és képességek, kurrens ismeretek elsajátítását segíti.
A képzésbe ingyenesen bekapcsolódhatnak a térítéses képzésben tanuló hallgatók is.