V. Kárpát-medencei Szakkollégiumi Konferencia

V. Kárpát-medencei Szakkollégiumi Konferencia
07/11 - 07/13

2018. július 11. - 2018. július 13.

ELTE Eötvös József Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11-13.)

07/11 - 07/13

2018. július 11. - 2018. július 13.

ELTE Eötvös József Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11-13.)


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem huszonharmadik alkalommal rendezi meg a külhoni magyar egyetemi hallgatók számára az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem című programsorozatát.

A rendezvény célja, hogy a hazánk határain kívül élő magyar fiatalok szaktárgyuk egy-egy területén az anyaországban anyanyelvükön képezhessék tovább magukat. A szervezők Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék magyar ajkú diákjait, a Kárpát-medencén túli, valamint a szórványból érkező magyar hallgatókat fogadják magyarországi vezető egyetemének kurzusaira. A szakmai képzés mellett a résztvevők kulturális programok keretében megismerkedhetnek a város nevezetességeivel, valamint bepillantást nyerhetnek a pezsgő budapesti diákéletbe.

A szakmai rendezvények között kiemelt helyet foglal el az ELTE Eötvös József Collegium és az ELTE Márton Áron Szakkollégium szervezésében megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Szakkollégiumi Konferencia, amelyre idén immár ötödik alkalommal kerül sor. Ami a résztvevők körét illeti, a határon túlról érkező, tanulmányaikat a szülőföldjükön folytatók mellett az ELTE Márton Áron Szakkollégiumának Magyarországon (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) tanuló tagjai, valamint az Eötvös Collegium legkiválóbb hallgatói is előadnak a rendezvényen.  

Amint a részletes programból kiderül, szélesedik a hagyományos „dögész” (természettudományi) és „filosz” (bölcsészettudományi) tematika: szép számmal akadnak társadalom- és gazdaságtudományi előadások is. A megújulás mellett a folytonosság és a közös szellemiség jegyében a korábbi konferencia-sorozatból egy fontos elemet mindenképpen megőrzünk: az előadásokat tartalmazó majdani kötet továbbra is megjelenik az Ingenia Hungarica sorozat keretében. A könyv szó szerint kézzelfogható bizonyítéka a rendezvény Egységben a tudomány jelmondatának, amelyet a kárpát-medencei magyar felelősséget ténylegesen vállaló szakkollégiumok (EC és MÁSz) hitvallása alapján Egységben az erő (Viribus unitis) klasszikus római igazsággal erősíthetünk.

Program